הצורך להיראות על-ידי אחרים הינו צורך בסיסי הקיים בכל אדם מרגע היוולדו. כדי שתינוק ירגיש קיים, הוא זקוק למבוגר שיראה אותו וישקף לו דרך עיניו הרואות את קיומו וערכו העצמי. תחושת הערך העצמי הולכת ומתבססת אצל הילד ככל שהוא יחווה יותר חוויות של נראות והכרה ומצבי תודעה בסיסיים אלו מלווים את הילד אל עבר חייו הבוגרים.
בשגרה אך בפרט בזמני מצוקה וחרדה, ילדים ומבוגרים צריכים שישימו לב אליהם, שיראו אותם ויזהו את סימני המצוקה ואותות הקריאה לעזרה. צורך בסיסי זה מאפיין את התלמידים, צוותי החינוך וההורים כיום. על מנת לראות את צרכיו של כל ילד, מורה והורה חשוב ביותר לבצע מיפוי ואיתור צרכים. בסליידר המצורף מוצעים כלים פשוטים לביצוע תהליך זה.
גורם חוסן זה נמצא כאחד הגורמים המרכזיים בבניית חוסן, לפי מחקרים רבים. נער או ילד אשר לו קשר טוב עם מבוגר משמעותי בחייו, יתמודד טוב יותר עם אירועי חיים שונים, וחוסנו יהיה רב יותר. הכוונה היא להימצאותו ולמעורבותו של מבוגר משמעותי בחיי המתבגר בדרך תומכת, מכילה ומכוונת אשר בעת הצורך גם יוצרת גבולות ברורים. מעורבות שאינה מושתתת על שיפוטיות או שליטה, אלא על קשר קרוב, מגן, אכפתי וחם, קשר שמאפשר שיחה, ונוכחות עקבית בחיי היום יום. המבוגר יכול להיות הורה, מורה או דמות לא פורמלית.
ילד, נער, וכל אדם, זקוק להרגיש שייך וחלק מהמקום והחברה בה הוא חי ונמצא. כאשר שייכות זו נעדרת או חלקית, הנער לרוב יחוש מצוקה וקושי. באופן טבעי לילד או לנער יכולת להרגיש שייך למסגרת החברתית בה הוא נוכח, בתור מבוגרים עלינו לחשוב כיצד אנו מחזקים תחושת שייכות זו. ניתן לעשות זאת על ידי חיזוק ועידוד חברויות קרובות ותומכות, יצירה של מספר מסגרות שונות בהם הילד מרגיש שייך (בית-ספר, משפחה, תנועת נוער, חוג, התנדבות, שכונה), התמודדות עם דחיה חברתית ובריונות.
תחושת הערך העצמי שברירית מאוד. אצל ילדים, ובעיקר בגיל ההתבגרות בו חווים שינויים פנימיים וחיצוניים רבים, ישנן תנודות בחוויה פנימית זו. ניתן לעשות מאמץ לעזור לילד או לנער ליצור חוויות המגבירות את חווית הערך העצמי החיובי. ננסה להדגיש את הכוחות הייחודיים של כל אחד, ולחזק ערך עצמי שנותן מקום גם לקשיים ולחולשות. יש לכך דרכים רבות: לאפשר חוויות שיוצרות תחושה של נחיצות, תרומה משמעותית, הכרה וביטוי של תחומי החוזק והכישורים, הערכה ופרגון על ידי פיתוח גורמי החוזק (ולא רק עזרה לימודית בתחומי הקושי), התעסקות בדברים אהובים (ולא רק במה שצריך), התנדבות ומעורבות קהילתית, ביצוע תפקידים שונים בעלי משמעות, שיגבירו את תחושת הערך שלו.